Tova Friedman - Malcolm Brabant: Auschwitz ​lánya - Blogturné Klub
SUBTOTAL :
2023 holokauszt Libri kiadó Malcolm Brabant Tova Friedman
Tova Friedman - Malcolm Brabant: Auschwitz ​lánya

Tova Friedman - Malcolm Brabant: Auschwitz ​lánya

2023 holokauszt Libri kiadó Malcolm Brabant Tova Friedman
Rövid leírás:
Tova Friedman az egyik legfiatalabb Auschwitz-túlélő, még nem volt hat esztendős, amikor édesanyjával a birkenaui megsemmisítő táborba került...

Blogturné Részletek


Kiadó: Libri Kiadó, 2023
Műfaj: történelmi, életrajz


Fülszöveg: „Nem ​állítom, hogy az én élményeim voltak a legtragikusabbak a második világháború idején. De azok a jelenetek, amelyeknek szemtanúja voltam, az emberiség történetének leggyalázatosabb eseményei voltak…
Mindent, amit teszek, valamennyi mai döntésemet azok az erők határozzák meg, amelyek azokban az években formálták a személyiségemet. Hiszek az Örökkévalóban. A mi Tóránk, a benne foglalt írások, megtanították az emberiséget, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Hisszük, hogy az Úr mindnyájunknak szabad akaratot adott. A szabad akarat egyik következménye, hogy az emberek választhatják a sötét utat is.
Egyetlen gyereknek sem lenne szabad látnia azokat, amiket én láttam. Egyetlen gyereket sem lenne szabad éheztetni, megkínozni vagy alsóbbrendűként kezelni. Elrabolták a gyerekkoromat. Talán a fiatalok veleszületett ártatlansága tette lehetővé számomra, hogy teljes és viszonylag boldog életet éljek. A tapasztalataimat üzemanyagként használtam ahhoz, hogy tovább haladjak.”

A holokauszt során körülbelül másfél millió gyereket öltek meg. Mivel munkaerőként haszontalanok voltak, többségüket azonnal gázkamrába küldték a haláltáborokban. Tova Friedman túlélte a soát, és életét annak szentelte, hogy ne hagyja feledésbe merülni a holokauszt történetét.
*
Tova mindössze négyéves volt, amikor a közép-lengyelországi gettóból, ahol addig éltek, a szüleivel együtt egy náci munkatáborba került, és még nem volt hat, amikor az édesanyjával Auschwitz II-be, más néven a birkenaui megsemmisítő táborba deportálták.
A féléves birkenaui fogság alatt Tova olyan atrocitások szemtanúja volt, amelyeket soha nem tudott elfelejteni. Nemegyszer hajszálon múlt az élete. Amikor a náci gyilkos osztagok 1945 januárjában a tábor elhagyása előtt Birkenauban jártak, Tova és az édesanyja holttestek között rejtőztek el, így kerülhették el a véget. Miután az oroszok felszabadították a tábort, Tova a szüleivel együtt visszatért lengyelországi szülővárosába, később pedig Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált.
Tova Friedman megfogadta, hogy nem hagyja feledésbe merülni a holokausztot. Rendszeresen tart előadásokat a témában, és az egyik unokájának köszönhetően 2021 óta a TikTokon is jelen van, hogy a fiatal generációhoz is eljusson az üzenete. Videóit csaknem ötvenmillióan látták világszerte. Memoárja – melynek papírra vetésében jó barátja, a BBC egykori boszniai haditudósítója, Malcolm Brabant segített – egyszerre szívszorító és felemelő beszámoló a 20. század legsötétebb napjairól.

 


Tova Friedman az egyik legfiatalabb Auschwitz-túlélő, még nem volt hat esztendős, amikor édesanyjával a birkenaui megsemmisítő táborba került. Könyve egyaránt fontos emlékeztető számunkra, hogy a II. világháború szörnyűségei ne ismétlődhessenek meg, másrészt egy lenyűgöző élet krónikája, mely az átélt traumák után a másoknak való segítést helyezte a középpontba. Tartsatok három bloggerünkkel az Auschwitz ​lánya című kötet blogturnéján, és nyerjétek meg a Libri Kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban olyan szerzők előtt tisztelgünk, akik holokauszt-túlélőként Tovához hasonlóan arra tették fel életüket, hogy másoknak segítsenek. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a szerző nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.



a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

0 Reviews:

Post Your Review