GYIK - Blogturné Klub
SUBTOTAL :

GYIK

Mi a blogturnék célja?

Az általunk szervezett blogturnék célja elsősorban a könyvek, az olvasás népszerűsítése és az, hogy az olvasók minél több információt kapjanak az újdonságokról, még megjelenésük előtt. Így szeretnénk segíteni a választásban, és kicsit fokozni a várakozás izgalmát. A posztokat pedig akár a könyv olvasása után is érdemes lehet újra átfutni, hiszen az általunk megosztott érdekességek még a könyvek olvasása után is nyújthatnak pluszt.


Hogyan zajlik ez az egész?

A Blogturné Klub több könyvhöz is szervez blogturnét. Az egyes könyvekhez külön turné tartozik, így egy blogturné mindig csak egy könyvvel foglalkozik.
Előfordulhat azonban, hogy több blogturné is fut egymással párhuzamosan, ezért is érdemes követni a Facebook oldalunkat és a Moly.hu zónánkat, mert ezeken a helyeken a legkönnyebb értesülni az összes állomásról, nem kell külön összevadászni az egyes bejegyzéseket.


Hogy néz ki egy blogturné?

Ahogy már korábban is írtam, minden blogturné témája egy bizonyos könyv. A könyvet a résztvevő bloggerek elolvassák, majd értékelik azt és érdekességeket keresnek hozzá. Minden turnéhoz készül egy menetrend, ennek alapján jelennek meg az egyes blogokon a bloggerek posztjai. Minden nap egy újabb bejegyzés kerül fel, minden nap egy másik blogra.
A bejegyzések összetétele a könyvnek megfelelően változó, de azért elmondható, hogy a következőket szinte minden esetben megtaláljátok:

1. Fülszöveg/A könyv története
Változó, hogy a blogger a könyv hivatalos fülszövegét osztja meg, vagy a saját szavaival meséli el a történetet, esetleg mindkettő. A lényeg ugyanaz: az olvasók kapnak valami alapvető információt, mivel is állnak szemben.

2. Értékelés a könyvről
Ez talán a legfontosabb része a blogturnés posztoknak. Minden blogger véleményezi az olvasott könyvet. Ebben semmi központilag meghatározott dolog nincs, egyik bloggernek sem mondja meg senki, mit írhat vagy nem írhat, mindenki teljesen szabadon alkotja meg a véleményét. Pontosan ettől lesz minden egyes poszt egyedi, hiszen a véleményünk sok esetben eltér az ízlésünknek, a korunknak, a tapasztalatunknak vagy akár a hangulatunknak megfelelően. Lehetnek persze átfedések, de biztos vagyok benne, hogy mindenki ír legalább egy-két olyan dolgot, amit senki más nem. Ezért is érdemes minden posztot elolvasni, hiszen a blogturné végére így lesz teljes a kép. Világos, hogy minél többen mondjuk valamiről, hogy jó, annál nagyobb az esély arra, hogy tényleg az.

3. Érdekesség
A legtöbb esetben az egyes állomásokon találtok valamilyen érdekességet a könyvvel vagy a szerzővel kapcsolatban. Ez szinte bármi lehet. Idézetek a könyvekből, hosszabb részlet, amit a kiadótól kaptunk megosztásra, zenelista, könyvelőzetes, kimaradt jelenet fordítása, karakterbemutatás vagy bármi más. Az eddigiek alapján elmondhatom, hogy rengetegféle extrában gondolkozunk, és tényleg nagyon sokszínű lesz a paletta, nagyon változó lesz az egyes könyveknél olvasható érdekességek sora. Tényleg igyekszünk olyan érdekességekkel szolgálni, amelyek valóban érdekesek is, és adnak valami pluszt az élményhez.
És már most megsúghatom: néhány esetben előfordulhat az is, hogy magával az íróval, írónővel olvashattok interjút!

4. Nyereményjáték
Ez bizonyára sokakat érdekel, nem is ok nélkül. Minden egyes turnéban készülünk valamilyen nyereményjátékkal, amelyen a blogturné témájául szolgáló könyvet lehet megnyerni, és adott esetben egyéb extrákat, pl. könyvjelzőt. A nyereményjátékok is mindig változnak. Előfordulhat borítóval kapcsolatos játék, kvíz vagy egyszerű, lájkolós játék, de mindig érdemes játszani!

Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/Blogturne.Klub) az összes játékunk eredményei megtalálhatóak. A nyerteseket e-mailben értesítjük, illetve a rafflecopter is kijelzi.

a.) Mit tegyek, ha nyertem?
Ahogy fentebb is írtuk, A nyerteseket e-mailben értesítjük. FONTOS, hogy az értesítő e-mailre válaszoljatok és ne külön levelet írjatok, mert nehéz visszakövetni. Illetve abban az esetben, ha valami oknál fogva a válaszlevél nem lehetséges, kérjük írjátok bele az üzenetetekbe, hogy melyik könyvet nyertétek! Rengeteg turnénk fut egyszerre, így rengeteg e-mailt küldünk és kapunk, és nem tudjuk mindig visszakeresni, pláne, ha másik e-mail címet használtok.

b.) "Két hete kaptam egy levelet, hogy nyertem, de még mindig nem érkezett meg az X könyv, mikorra várható?"
Rövid válasz: Nem tudjuk.
Bővebben: A sorsolás után mi továbbítjuk a kiadó felé a nyertesek listáját, általában tömbösítve és amikor egy-egy megjelenési turnus lement, akkor egyszerre postázzák az összes nyereménykönyvet. Kiadótól is függ, hogy mennyit várnak és mennyi idő alatt postázzák ki, így akár eltelhet egy hónap is (Könyvmolyképző esetében 3 hónap is). Ha 1-1,5 hónap múlva sem hallotok a könyv felől, kérjük jelezzétek és utánanézünk.

c) "Hogyan játsszak?"
- Tudni kell, hogy két fajta sorsolást alkalmazunk. Egyik sorsolásában csak azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, másikban válaszok mennyiségétől függetlenül bárkit kisorsolunk, a helyes válaszok csak esélyeiteket növelik. Ezekre mindig felhívjuk a figyelmeteket.
- Miután elküldtétek a Rafflecopteren keresztül válaszaitokat, már nem áll módunkban manuálisan javítani rajtuk. Táblázatban megjelenik nekünk, de végleg törölni, módosítani nem lehet.
- A kiadók többsége csak Magyarország területére postáz, ha mégis külföldi lakcímmel nyertél, de van magyar címmel rendelkező ismerősöd, oda el tudjuk küldeni.
- A nyerteseket minden esetben emailben értesítjük és csak arról a címről jött választ áll módunkban elfogadni. Ennek egyszerű oka van, lehet mást úgy hívnak, ahogyan téged, ezzel megelőzhetünk bármiféle elkavarodást.
- Mindig 72 órán belül válaszoljatok a mailre, különben új nyertest kell sorsolnunk.
- Kérlek figyeljetek milyen címet írtok be! Sokszor freemail, citromail nem továbbítja üzeneteinket, esetleg spamba teszi és emiatt nagyon sok játékosunk, aki nyert volna, nem kapta meg értesítőjét és kicsúszott az időből. Utólag nem áll módunkban elfogadni a választ.
- Egy játékos maximum két névvel játszhat. Fair play miatt van erre szükség. A Rafflecopter számos olyan adatot elküld nekünk, amik alapján beazonosíthatóak a játékosok, pillanatok alatt kiderül, ha valaki egyszerre több néven játszik.
- Mindenki a saját nevével játsszon, rendkívüli eseteket leszámítva csalásnak minősül mások nevével való visszaélés. Ha ez huzamosabb ideig észrevehetően fennáll, a játékból való teljes kizárást vonhatja maga után.
- Ha a játékban csalást, folyamatosan fennálló szabályellenes dolgot veszünk észre, a játékos minden játékból való kizárását vonhatja maga után. Elsőre figyelmeztetést küldünk adott játékra vonatkozóan, másodszorra végleges kizárással jár.

5. A blogturné menetrendje
Gyakorlati szempontból ez egy nagyon fontos része a posztoknak. Ugyanis a blogturnés bejegyzések alján megtaláljátok az adott blogturné menetrendjét, azaz szépen, egymás alatt, dátummal és linkkel azt, hogy mikor melyik blogra kerül fel blogturné poszt és milyen érdekességet találhattok az állomáson. Így ha egy állomásra tévedtek, akkor onnan könnyedén elérhetitek a többi posztot is, persze az a poszt csak akkor lesz elérhető, ha már elmúlt az ahhoz a bloghoz tartozó időpont.

Kik értékelik a könyveket?

Az egyes blogturnékban a Blogturné Klub tagjai vesznek részt, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden Blogturné Klub tag vesz részt minden blogturnéban. Ez azért is fontos, mert így nincs olyan, hogy egy romantikáért rajongó bloggerina egy horror könyvről ír értékelést, ha az teljesen hidegen hagyja és nem érdekli. Így elkerülhetjük, hogy torzított kritikák szülessenek, hiszen egyértelmű, hogy ha az embert valami alapból nem érdekli, akkor valószínűleg a véleménye sem lesz meghatározó a könyvre nézve. Nálunk tehát nincs "muszájolvasás", mindenki azt a könyvet értékeli, amiről tényleg úgy érzi, hogy a profiljába vág.


Lehetek én is a Blogturné Klub tagja?

Gyakorlott bloggereket válogattunk össze, akiknek már van előéletük, olvasótáboruk, és nagyon sokat és gyorsan tudnak olvasni. A YA és NA könyvek a fő profilunk, de akad köztünk, aki a felnőtt könyveket preferálja, több szem többet lát alapon. Jelenleg maximálisan elégedettek vagyunk a létszámmal. Később meglátjuk, túlterheltség esetén elképzelhető a bővítés.


Akkor hol is találhatom meg a Blogturné Klubot?


Reklámozhatom a kezdeményezést?

Persze, még meg is köszönjük! Mivel ez egy viszonylag új dolog, ezért különösen örülünk annak, ha valakinek tetszik, és szívesen adná tovább az élményt az ismerőseinek.
Tényleg a legkisebb dolog is számít. Megoszthatjátok a Facebook oldalunkat vagy a Moly.hu zónánk linkjét, az egyes posztjaink linkjét is kitehetitek mindenféle közösségi oldalon, illetve ha blogotok, weboldalatok van, a bannerünket is odabiggyeszthetitek.
Egyébként is nagyon örülünk, ha aktívak vagytok. Játsszatok, kommenteljetek, osszátok meg velünk, nektek hogy tetszett a könyv!
Ha valamilyen újságnál dolgoztok vagy netes hírportálon, esetleg blogotok van, és cikket szeretnétek írni a kezdeményezésről, abban is szívesen benne vagyunk, keressetek meg minket és megbeszéljük!


Ha esetleg még mindig van valamilyen kérdésed, nyugodtan keress minket akár kommentben, akár Facebookon, akár a Moly.hu zónánkban!

7 Hozzászólás:

 1. Szia! Engem még az érdekelne, hogy a nyereménykönyv mennyi időn belül érkezik meg? Rögtön feladjátok? Vagy ez mitől függ?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A nyereménykönyveket nem mi adjuk fel, hanem az egyes kiadók. Szóval ez rajtuk múlik. Nagyon sokszor van olyan, hogy a könyv még meg sem jelent, amikor sorsolunk, szóval elég nagy a szórás időben. Olyan is volt, hogy már másnap feladták, de van olyan, amit már két hónapja kisorsoltunk, de még mindig nem jelent meg. Könyve válogatja.

   Törlés
 2. E-könyveket kaptok vagy papír alapú könyveket? (nem a nyereményekre gondolok)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Változó. De mivel a legtöbbször már megjelenés előtt megkapjuk a könyveket, ezért az esetek többségében e-könyveket olvasunk.

   Törlés
 3. Általatok felajánlott könyvnél is beletelhet 1-1,5-2 hónapba míg megérkezik?

  VálaszTörlés
 4. Kedves Blogturné!
  Nekem a következő lenne a kérdésem: Ha nyertem egy nyereményjátékban és kaptam is e-mailt, vissza is írtam, arról csak rendszer üzenet jön? További üzenetet nem kapok?
  Válaszotokat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok.
  Azt szeretném kérdezni, hogy lehetne olyan beállítást végezni vagy szűrőt beállítani az oldalon hogy az aktív nyereményjátékokat mutassa csak? Vagy már van ilyen csak én nem találom?
  Köszönöm előre is.

  VálaszTörlés